Inleiding | Nijmegen | Erasmusgebouw | Lankforst | Weezenhof | Ambachtsweg | Regio Nijmegen  

Inleiding


Met de
invoering van het zerobase-plan in 2003 kwamen er ook in Nijmegen antenne-opstelpunten voor een aantal landelijke commerciŽle radiostations, te weten Radio 538, BNR Nieuwsradio , RTL-FM en Sky Radio. Kavel A8, die in juni van dat jaar nog niet was toegewezen, is in november 2003 naar Arrow Jazz FM gegaan. Deze commerciŽle zender kwam op 8 maart 2005 in de ether in Nijmegen. Sinds 9 september 2012 is ook Q-Music vanaf Nijmegen in de ether.

Per 8 juli 2006 moest RTL-FM n.a.v. een gerechtelijke uitspraak haar uitzendingen via o.m. de zender in Nijmegen op 95.0 MHz stopzetten; vanaf die datum zendt Radio 100%NL uit op deze FM-etherfrequentie.
Arrow Jazz FM werd op 12 maart 2009 uit de ether gehaald vanwege het niet voldoen aan haar betalingsverplichtingen. Maar Arrow Jazz FM verkreeg ingaande 1 september 2011 opnieuw een zendvergunning en is vanaf 6 september 2011 dus weer in de ether vanuit Nijmegen.
Op 4 november 2012 kreeg Arrow Jazz FM een nieuwe naam: SublimeFM.

Op 15 september 2011 stopte de regionale zender Keizerstad FM haar ether-uitzendingen en vanaf die datum werd op de Nijmeegse frequentie van 94.2 MHz Radio Oranje Nationaal uitgezonden. Maar ook Radio Oranje Nationaal stopte op 15 augustus 2013 de uitzendingen. Op diezelfde datum kwam RadioNL daarvoor in de plaats.
Al met al  op dit moment dus 7 landelijke commerciŽle radiozenders en 1 lokale omroepzender (N1 Radio) die vanaf opstelpunten in Nijmegen de stad en omgeving van radiosignaal voorzien.

RadioNL zendt uit vanaf het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit. Sublime FM zendt uit vanaf het flatcomplex aan de 44e straat in de wijk Weezenhof en Radio 538, BNR Nieuwsradio,
Radio 100%NL en Q-Music hebben een opstelpunt op het flatcomplex aan de 56e straat in de wijk Lankforst.
Vanaf 3 april 2013 zond Sky niet meer uit vanaf het Erasmusgebouw, maar  vanaf een opstelpunt met 4 antennes op de Engie-elektriciteitscentrale, gelegen aan de Weurtseweg/Noordkanaal-haven in Nijmegen-West. Vanaf eind mei 2017 is Sky Radio gebruik gaan maken van een nieuwe zendmast, die is geplaatst aan de Ambachtsweg (industrieterrein) in Nijmegen-West.
De flatcomplexen in Weezenhof en Lankforst zijn dezelfde locaties als waar vandaan in de 80-er jaren van de vorige eeuw o.m. Keizerstad Radio en Radio Contact -toen als illegale radiozenders- hun dagelijkse programma's uitzonden.
De Nijmeegse lokale radio-omroep N1 had de antenne op het gebouw Metterswane aan het Stationsplein (Nijmegen-centrum). Vanwege afbraak van Metterswane werd de antenne verwijderd.
De antenne is nu (volgens N1 tijdelijk) geplaatst op de ruim 40 m hoge Castellatoren (kantoor- en flatgebouw) aan de De Ruyterstraat in Nijmegen-centrum. De zendmast is bevestigd aan een grote neon-reclame bovenop het gebouw. (Zie foto's onder 'Regio Nijmegen').
Sinds 14 juli 2005 zendt de omroep ook uit vanaf een tweede opstelpunt op Zorgcentrum De Doekenborg in de wijk Aldenhof, stadsdeel Dukenburg (Zuid-West Nijmegen)
.

Sinds juli/augustus 2006 stond er ook een TV zendantenne in Nijmegen. Deze was geplaatst op het dak van de Engie-elektriciteitscentrale in Nijmegen-West. De antenne is in het 4e kwartaal 2006 dienst gaan doen voor de verspreiding van het digitale TV-signaal voor Nijmegen en omgeving.
Aan dezelfde mast hingen sinds april 2013 ook de 4 antennes van Sky Radio, die het oude opstelpunt Erasmusgebouw verliet en verhuisde naar de Engiecentrale.
In verband met afbraak van de Engiecentrale is er in maart 2017 een nieuwe KPN-zendmast geplaatst aan de Ambachtsweg  (industrieterrein) in Nijmegen. Sinds eind mei 2017 worden vanaf dit nieuwe opstelpunt het DVB-T TV-signaal en het programma van Sky Radio uitgezonden.

Meer informatie over de
opstelpunten en algemene info over de lokale radiostations in en rond Nijmegen krijgt u als u op de bovenstaande buttons klikt.

Hebt u opmerkingen, aanvullingen of eventuele verdere info over de hier vermelde opstelplaatsen resp. zendantennes, klik dan hier voor het mailadres.


 

Bijgewerkt op 24 juli 2017
(Nieuwe tijdelijke opstelplaats zendantenne lokale omroep N1-Nijmegen 107.8 FM)