Inleiding | Nijmegen | Erasmusgebouw | Lankforst | Weezenhof | Ambachtsweg | Regio Nijmegen

Ambachtsweg
Zendantennes voor KPN Digitenne digitaal TV-signaal (DVB-T) en radiosignaal van Sky Radio


De voormalige opstelplaats op de Engiecentrale

Eind mei 2017 zijn de antenne-installaties van DVB-T Digitenne en Sky Radio op de voormalige elektriciteitscentrale in Nijmegen uit bedrijf gegaan. Dit wegens de voorgenomen ontmanteling en afbraak van deze centrale.
De TV-zendantenne op deze centrale deed dienst vanaf de plaatsing in juli/augustus 2006 en verzorgde het digitale TV-signaal  voor Nijmegen en directe omgeving.

Vanaf
3 april 2013 ging vanaf dit complex ook Sky Radio uitzenden via een 4-antennes-systeem, gericht in zuidelijke richting. Voorheen stond de Sky Radio-antenne op het Erasmusgebouw in Nijmegen (zie onder het kopje "Erasmusgebouw").
Hieronder, ter informatie, nog enkele foto's van de voormalige opstelplek en de op het dak geplaatste zendmast met antennes. Vanwege de afbraak van de centrale moest er dus een nieuwe plek voor de zendantennes gevonden worden. Deze nieuwe opstelplaats is nu gelegen aan de Ambachtsweg in Nijmegen-West.
 
     Oude Antennediagram DVB-T TV-zender
op Engiecentrale NijmegenOude Antennediagram Sky Radio 101.1 MHz
op Engiecentrale Nijmegen


De huidige, nieuwe opstelplaats aan de Ambachtsweg

Aan de Ambachtsweg in Nijmegen-West werd in maart 2017 een nieuwe 96 m hoge KPN-zendmast  geplaatst.  Vanaf die nieuwe mast zijn voortaan het digitale Digitenne DVB-T TV- en het Sky Radio FM signaal voor  Nijmegen en omstreken in de ether. Boven op de mast staat de DVB-T antenne en een aantal meters lager hangen de vier 3-elements antennes ten behoeve van Sky Radio.
Hiernaast op foto 1 de nieuwe opstelplek van de zendmast. Foto 2 toont de TV- en radiozendantennes en foto 3 toont  een plattegrond van Nijmegen met de huidige, nieuwe locatie van de mast.  

De DVB-T  zendantenne

De  DVB-T zendantenne zendt uit ten behoeve van de programma's van de Nederlandse publieke en commerciŽle omroepen, alsmede van een aantal buitenlandse TV-stations, via het KPN Digitenne-pakket.
Hieronder een overzicht met  kanaalinformatie en zendvermogen van het opstelpunt.

    


De Sky Radio zendantenne


Sky Radio zendt, zoals voorheen, uit op FM 101.1 uit vanaf dit nieuwe opstelpunt met ong. 4,7 kW zendvermogen en via vier 3 elements-antennes antennes, nu gericht in oostelijke richting.
Hieronder een detail-foto van de 4 antennes.(Klik op de foto voor een vergroting)

r


Foto 1
De nieuwe radio-tv-zendmast aan de
Ambachtsweg
(Klik voor grotere weergave op de foto)

Foto 2
De DVB-T zendantenne en de vier
3 elements-antennes van Sky Radio
(Klik voor grotere weergave op de foto)
v
oor g

Foto 3
De lokatie van de zendmast aan de
Ambachtsweg te Nijmegen
.
(Klik voor vergroting op  het kaartje)
lik op de foto's voor een vergroting