Inleiding | Nijmegen | Erasmusgebouw | Lankforst | Weezenhof | Ambachtsweg | Regio Nijmegen

Nijmegen


De situatie vůůr de zerobase-invoering

In de periode van ongeveer 1977 tot 1993 stond Nijmegen al bekend om de vele radiozenders die toentertijd allemaal illegaal in de ether waren. Regelmatig las men in kranten over herhaaldelijke invallen door politie en Radiocontroledienst. De meeste zenders waren echter binnen een uur weer in de lucht. "Grote" zenders in die tijd waren o.a. Keizerstad Radio, Delta Radio, Radio Exclusief, Radio Contact en Radio Totaal. Zij hadden een groot zendbereik door hun hoge zendmasten op flatgebouwen en brachten zeer professionele programma's ten gehore.
Na harder optreden en het in het vooruitzicht stellen van fikse straffen en geldboetes door de overheid, kwam er uiteindelijk een eind aan die bruisende periode. Het is nog interessant te vermelden, dat twee flatcomplexen (Weezenhof en Lankforst), waar vandaan toen ook al werd uitgezonden,nu opnieuw gebruikt zijn voor de opstelling van radiozendantennes. Echter met dat verschil dat de zenders nu legaal zijn.

Als u interesse hebt in de geschiedenis van een aantal van de voornoemde grote Nijmeegse piratenzenders, dan verwijs ik u naar de websites van Wikipedia en Medianostalgie. Voor Keizerstad Radio klikt u hier, voor Delta Radio hier en voor Radio Totaal hier. Voor de website van Medianostalgie met info over eveneens enkele Nijmeegse piratenzenders klikt u hier. Verder is er nog wat info en een documentaire over Radio Totaal's geschiedenis te vinden op de website hier.

Desondanks waren en zijn er ook na 1993 op onregelmatige tijden nog steeds kleine illegale zenders in Nijmegen in de lucht. Maar dan ging het meestal om wijkzendertjes met vooral Nederlandstalige muziek.

Eind jaren 80 kwam in Nijmegen het eerste legale radiostation: de lokale Omroep Nijmegen die in de "lokale omroepen-frequentieband (105.0-107.9 MHz)" de 107.8 MHz kreeg toegewezen. De omroep ging  failliet maar werd opgevolgd door Stadsradio Nijmegen  Deze stadsomroep is inmiddels ook weer ter ziele en vanaf 1 januari 2008 kwam er een nieuwe lokale omroep in Nijmegen onder de naam "Nijmegen-1" onderdeel uitmakend van Waalstad Media - Radio en TV.

Per 1 oktober 2013 zendt de Nijmeegse lokale omroep uit onder een nieuwe naam, namelijk 'N1'.

De antenne was oorspronkelijk geplaatst op het gebouw "Metterswane", gelegen tegenover het Centraal Station aan het Stationsplein en het zendvermogen was 100 Watt stereo..
In verband met geplande afbraak van dat gebouw in 2017, is die antenne verwijderd en zendt men nu uit vanaf de Castellatoren (kantoor- en flatgebouw) aan de De Ruyterstraat, Nijmegen, wederom op de toegewezen 107.8 FM met 100 Watt stereosignaal.
In het stadsdeel Dukenburg liet de etherontvangst te wensen over; op 14 juli 2005 is een tweede FM-frequentie in gebruik genomen op 106.8 MHz, waardoor de ontvangst van de Stadsomroep in zuidwest Nijmegen verbeterd is. De locatie van die zendantenne is Zorgcentrum De Doekenborg aan de 31e straat wijk Aldenhof, stadsdeel Dukenburg. Het zendvermogen ervan is 25 Watt. 
Vanaf 31 juli 2017 zenden N1, de Wijchense Omroep en RTV Totaal doordeweeks hetzelfde programma uit onder de nieuwe naam RN7.
Voor meer info en foto's betreffende lokale zenders in en rond Nijmegen zie onder de button "Regio Nijmegen"

Keizerstad Radio werd rond de jaren '90 een legale status toegekend als lokale omroep voor Elst en Heteren (Overbetuwe).  Uitgezonden werd onder de paraplu van HELOS met de roepnaam "Keizerstad 107" (naar aanleiding van hun zendfrequentie 107.4 MHz). Wat jaren later is de frequentie gewijzigd in 97.7 MHz en werd de naam "Keizerstad 97.7". Men richtte zich ook veel op de stad Nijmegen, met name tijdens de jaarlijkse Nijmeegse Vierdaagse en Zomerfeesten. Toen zich in de periode 1998/1999 voor Keizerstad de mogelijkheid voordeed volledig commercieel te gaan, ging het station als "lokale omroep" uit de ether en keerde het, als "Keizerstad FM", commercieel terug met twee zenders, waarvan een zender in Nijmegen.
In Nijmegen ging men uitzenden via twee antennes aan ťťn mast (zie nevenstaande foto 1 met boven een dipool, en daaronder een drie-elements antenne) op het dak van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen, met ong. 90 m het hoogste gebouw in de stad. 
Keizerstad FM had vůůr zerobase ook al een zender in Duiven en heeft er na zerobase zenders bij gekregen in Ede en Apeldoorn. Een heus regionaal commercieel station dus.
Vanaf 2008  zenden de zenders in Apeldoorn en Ede het programma van een andere radiozender uit en zond  Keizerstad alleen nog maar uit via zenders in Duiven en Nijmegen.
Ook Delta Radio was vanaf midden 2004 tot 30 juni 2005 legaal terug op de radio, maar die was alleen in Nijmegen en omgeving via het UPC-kabelnet te horen. Wegens gebrek aan adverteerders heeft Delta Radio de uitzendingen via de kabel per 1 juli 2005 stopgezet.

Na invoering van zerobase werd de Keizerstad-antenne gewijzigd in een enkele dipool (foto 2) en deze werd geplaatst bovenop het dakgebouw.
(zie ook de antennefoto's onder "Erasmusgebouw").


De situatie na de zerobase-invoering

Bij de invoering van het zerobase-plan werd Nijmegen als zender-opstelpunt voor zes commerciŽle FM-frequenties aangewezen: 89.8 MHz, 94.2 MHz, 95.0 MHz, 100.2 MHz, 101.1 MHz en 102.6 MHz.
Wie de frequenties mocht gaan gebruiken was afhankelijk van de resultaten van de overbekende "radioveiling". Keizerstad FM, die voordien ook al uitzond, verkreeg opnieuw een zendmachtiging maar moest zijn Nijmeegse frequentie 92.1 MHz wijzigen in 94.2 MHz. De andere frequenties gingen naar de landelijk commerciŽle zenders RTL-FM (95.0), BNR Nieuwsradio (100.2), Sky Radio (101.1), Radio 538 (102.6) en Arrow Jazz FM (89.8).
Q-Music is, als gevolg van een update van het zerobase-project, ook gaan uitzenden vanuit Nijmegen op 100.5 MHz met 2 kW. Dit station kwam op 19 september 2012 vanuit Nijmegen in de ether.
Per 8 juli 2006 moest RTL-FM vanwege een gerechtelijke uitspraak haar ether-uitzendingen beeindigen; vanaf die datum zendt Radio 100%NL op de voormalige RTL-FM frequentie uit.

Arrow Jazz werd op 12 maart 2009 uit de ether gehaald vanwege het niet voldoen aan haar betalingsverplichtingen. Maar Arrow Jazz FM verkreeg ingaande 1 september 2011 opnieuw een zendvergunning en is vanaf 6 september 2011 weer on air vanuit Nijmegen. Op 4 november 2012 heeft Arrow Jazz FM zijn naam veranderd in Sublime FM.

Aan de ether-uitzendingen van Keizerstad FM is per 15 september 2011 een einde gekomen. Het station stopte ermee en vanaf die datum was op de 94.2 MHz Radio Oranje Nationaal te horen.
Echter 15 augustus 2013 stopte ook Radio Oranje Nationaal en vanaf die datum is op 94.2 MHz het pogramma van RadioNL te horen.
Als internet-radiostation is Keizerstad nog wel te beluisteren met de programma's van
"Keizerstad Hits" en "Keizerstad 80's" via de website keizerstad.nl/radio

Sky Radio is van 3 april 2013 tot eind mei 2017 gaan uitzenden vanaf een nieuw opstelpunt op de (nu voormalige) Engie-elektriciteitscentrale in Nijmegen-West.
Vanaf eind mei 2017 worden de programma's van zowel Sky Radio als DVB-T TV uitgezonden vanaf een nieuwe zendmast aan de  Ambachtsweg, Nijmegen-West.(zie onder Ambachtsweg).

Voor de opstelpunten van zowel de commerciŽle als lokale radio in Nijmegen  verwijs ik naar de plattegronden hiernaast. (Klik op de kaartjes voor een vergroting).

Foto's van de gebouwen waarop de antennes staan, detailfoto's van alle antennes en aanvullende informatie over de commerciŽle zenders zijn op de volgende pagina's per opstelpunt weergegeven.
Voor info over de lokale omroep van Nijmegen en de lokale omroepen in diverse plaatsen rond Nijmegen, klik op de button "Regio Nijmegen".

Het zerobase-project is wat Nijmegen betreft voltooid. Mochten er in de toekomst wijzigingen, nieuwe plannen e.d. komen, dan zullen die op deze site vermeld worden.


  

 
   


 

foto 1  (links
De lange mast met Keizerstad-zendantenne   tot  de invoering van zerobase en
 
foto 2
  (rechts)
de Keizerstadzendantenne na invoering
van zerobase.


  Opstelpunten antennes commerciŽle
  zenders


  Opstelpunten antennes lokale omroep